Skip links

Overgiv dig til kærligheden – 2’erens vej hjem til sig selv

Et flag fra en anden virkelighed

Da jeg så dette flag på halv stang i søndags, du ser midt i billedet ovenfor, begyndte mit hjerte at bede i medfølelse og min fantasi begyndte at male billeder i mit sind om den stakkels familie, der havde hejst det midt i deres sorg . Mit hoved bøjede sig, og min krop begyndte at sympatisere med de mennesker, der nu var samlet omkring de efterladte med sænkede blikke for ikke at bryde ind i deres sorgprocess.

Da mit blik igen søgte op mod aftensolens varme stråler, opdager jeg en flagstang jeg ikke havde set før på min højre side, med flaget til tops, og en flagstang jeg lige havde passeret helt uden flag. Pludselig går det op for mig, at de to flagstænger har været præcist på linje, da mit blik faldt på dem. Jeg troede derfor at flaget på hel stang længst borte hørte til flagstangen tættest på mig, og det derfor så ud til at være på halv stang, som også fremgår af det foto, jeg tog som du ser ovenfor.

Alle mine fantasier om den triste familien i huset med flaget på halv stang, og ikke mindst mine omsorgfyldte følelser, skulle nu opdateres til den modsatte sindsstemning. Der boede jo en familie med flaget til tops, som fejrede en af deres kæres fødselsdag, og der blev sikkert festet og sunget “med dejlig chokolade og kager til, hurra, hurra, hurra.”

Jeg oplever det var 2’eren i mig, der blev aktiveret og hvis jeg ikke havde set op med mit 7’er ”always look at the bright side of life”-blik, kunne jeg have havnet endnu dybere i 2’er-strukturen. Det næste der ofte sker for en 2’er er at englegenet aktiveres. Det kunne se således ud:

Her går du alene og nyder solen og har masser af tid og ressourcer, medens den stakkels familie er i sorgen og dødens skygge. Det mindste du kunne gøre, var at gå forbi med en blomst og måske får du anledning til trøste dem, lytte med dit omsorgsfulde hjerte, lade en græde ud ved din skulder og få letter sit hjerte. Tænk hvis det er en tragisk dødsulykke, som vil få alle i knæ, og du kan bære dem igennem med praktisk hjælp. Måske får du en indgang til familien og inviteres med til begravelsen, og måske vil den efterladte enke takke dig i sin mindetale i sognehuset foran begravelsesfølget, fordi du bar hende igennem den svære tid, hvor resten af familien havde nok i deres egen sorg og fortvivlelse.

Dette “drive” til at hjælpe andre i nød kommer ud fra 2’erens forestilling om, at andre ikke selv formår at klare deres liv og har brug for en hjælpsom storesøster .

Nu var den medfølende 2’er-engel nok blevet stoppet ved havelågen af latter og masser af flag og glade ansigter, der sikkert havde fået englen til at kaste et ekstra blik på flagstangen og opdaget, at det hun havde set som en begravelse faktisk var en fødselsdagsfest. Generelt er rådet til hjertetyperne; Stop op og tænkt efter ved at få kontakt til dit hovedcenter. Overvej på ny, om der er en anden synsvinklen på sagen fremfor bare at gå med følelsen som en impuls der presser kroppen til at yde bistand og være til hjælp. Mærk din egen krops lyst til at sætte grænser og reguler din energi med et; “Nej det orker jeg ikke.” Denne dag er prioriteret og bestemt til at gå på stranden og blive fyldt op af frisk luft, mærke bølgernes rytme, solens varme lys på min kind og se de glade børns leg i vandkanten. Modtag de dybe indtryk af den vidunderlige verden vi lever i og mærk at den er fyldt med kærlighed. Få vished i maven om alt nok skal blive godt, at den gode vilje til at elske hinanden er her og møder mig i de mange forbigåendes kærlige smil og nik til mig, fordi de ser jeg også er på rekreation og samler energi på denne søndag. Jeg må lade nydelsen af min krops bevægelser og min dybe vejrtrækning i den iltmættede havluft trænge dybt ind i mit indre, og mærke min hud der vibrerer af liv og energi efter det iskolde havbad jeg lige er trådt op af. Det at jeg lige nu er helt levende og fyldt med glæde, må jeg godt nyde for mig selv og det er ikke egoistisk at bade i taknemmeligheden. Jeg behøver ikke at tømme beholderen til den første jeg møder, som ikke smiler tilbage og ser ud til at have en trist dag. Jeg er fri her og nu til at nyde og smage at Gud er god.

Jeg har lov til at være lykkelig i denne krop lige nu, og jeg er ikke en engel, men har en krop der bliver træt og som jeg skal vise omsorg for. En krop som trænger til min kærlighed og beder om en kop kaffe, når jeg kommer hjem, og som bare skal stå der på mit havebord og dampe uden at jeg skal spørge resten af husets beboere om de også trænger til en kop. Ensomheden er min ven nu når jeg skriver denne blog i stille nydelse over hverdagens små lignelser og pudsige hændelser.

Hvis der så er nogen som får hjælp af det jeg skriver og takker mig og påskønner det med en rosende kommentar under mit opslag, så er det fint. Men det må aldrig blive drivkraften til at skrive. 2’eren i mig, og dem der styres af 2’eren må altid begynde med virkeligheden: Lige nu er jeg elsket. Jeg elsker mig selv og det gennemtrænger hele mit væsen, og jeg bliver i det selvom 2’er stemmen i mig siger; “Så, nu har du overskud – skynd dig at dele det med nogen der er i nød”, eller; “Se, der er en trist pige. Hun græder fordi hendes mor ikke giver hende opmærksomhed, skynd dig og vær til hjælp”. STOOOOOOOP op og tænk.

Hold en pause med en dyb indånding og se igen. Se om flaget reelt er på halv eller om du ser en begravelse, hvor der egentlig er en fest igang. Måske vil moderen sætte sig ned foran sin datter og sige: “Undskyld min elskede datter. Jeg elsker dig! Jeg talte ikke kærligt til dig. Skal vi tage hjem og bage den kage du elsker og spille ludo?” Er det ikke bedre at moderen og datteren mødes, end at du som 2’er kommer ind som en frelsende engel i en familie, du faktisk ikke kender. Måske har du selv en grædende datter inde i dig, som du først skulle sætte dig på knæ foran og fortælle at du elsker og lege med resten af dagen. Måske har du ikke haft en mor, der lod dig være barn og alt for hurtigt pressede dig til at være familiens engel.

Hvad hvis du får kontakt til dit indre legende, kreative, spontane og livsglade barn, så det ikke længere skal føle sig forladt og ensom. Hvad hvis I sammen rækker ud til verden mættet af hinandens kærlighed og spørger os andre, om vi vil have en kage, i sammen har bagt, og tager os med til jeres kærlighedsfest. Den invitation vil jeg altid sige ja til, for der mærker jeg, at der ikke skal betales tilbage.

Når du er mæt i dit indre og giver ud af denne tilfredshed, så vil jeg altid være nær dig kære 2’er ven, og jeg vil aldrig forlade dig, ligesom jeg aldrig vil forlade Gud, der danser i kærlighedens glæde, som vi kristne kalder treenigheden, og som jeg har fået malet i centrum af mit enneagram undervisnings tæppe (350 x 230 cm).

Gud opsøger ikke mennesket ud og indefra fordi Gud er ensom og har behov som vi skal opfylde. Gud inviterer os ind i treenighedens hengivne kærlighed, fordi Gud elsker os og vil dele sin glæde med os. Vi har egentlig altid været der, men har glemt at være til og nyde kærlighedens nærvær. ”Den åndelige søgen er en rejse uden afstand. Du rejser fra hvor du er lige nu til hvor du altid har været. Fra uvidenhed til anerkendelse og genkendelse, for alt hvad du gør er at se for første gang, hvad du altid har set på. (. . .) Hvem har hørt om en sti, der bringer dig til dig selv eller en metode, der gør dig til det, du altid har været? Spiritualitet er egentlig bare et spørgsmål om at blive det, du virkelig er.” Anthony de Mello

 

Don Riso og Russ Hudson beskriver i Enneagrammets  Visdom, hvad det vil sige for 2’ere at vende tilbage til deres sande selv; På et meget dybt plan husker 2’ere at deres essentielle kvalitet er ubetinget kærlighed og at denne kærlighed er allestedsnærværende. Når 2’ere husker deres egentlige natur og den guddommelige tilstand, den afspejler, bliver de klar over at tilstedeværelsen af kærlighed er overalt omkring dem, så ingen er afhængige af om 2’eren giver det til dem. Denne kærlighed er afbalanceret, ren og nærende – den giver sjælen mulighed for at slappe af på et sandt og dybt niveau. Da erkender 2’eren sandheden om deres medfødte værdi og indser at de er helt unikt elsket og udvalgt af en smuk og kærlig Gud.  

Henry Nouwen der selv er 2er siger; “Min vigtigste åndelige opgave er at lade mig blive elskethelt og fuldt, og at stole på at jeg i den kærlighed kan opfylde mit kald. Jeg forsøger til stadighed at føre mit omflakkende, rastløse, urolige selv hjem, så jeg kan hvile der i kærlighedens favn”.  

Join the Discussion

Return to top of page
error: Indhold er beskyttet !!